Veel gestelde vragen

Door een manipulatie kan een chiropractor een te gespannen spier of gewricht met vlugge stretch als het ware doen "schrikken", waardoor hij in een minder gespannen rusttoestand terecht komt. Zodra de spier loslaat wordt het gewricht kort uitgerekt. Op dat ogenblik komt er "energie" vrij uit de smeervloeistof van het gewricht dat behandeld wordt. Dit gaat gepaard met een krakend geluid. Dat is een volstrekt natuurlijk fenomeen. Dit zorgt voor een maximale stimulatie van het gewrichtskapsel, en dus voor een maximale inwerking op het zenuwstelsel.

Chiropractische behandelingen zijn zeer veilig en verantwoord voor zowel moeder als kind.
Er worden geen medicijnen voorgeschreven.
De behandeling zelf wordt niet bemoeilijkt door een zwangerschap.

Chiropractoren zijn speciaal opgeleid om vrouwen tijdens hun zwangerschap te behandelen en de meeste chiropractische behandeltafels kunnen speciaal voor zwangere vrouwen worden aangepast.

U kunt gedurende de gehele zwangerschap behandeld worden.

Het woord "chiropractie" komt uit het Grieks en betekent "uitgevoerd met de hand".

Ja, uit onderzoek is gebleken dat chiropractische behandelingen uiterst veilig zijn. Een geregistreerd chiropractor heeft een 6-jarige opleiding op universitair niveau genoten en beschikt over alle benodigde medische kennis en vaardigheden. Daarnaast zijn ze jaarlijks verplicht om een minimum aantal uren nascholing te volgen om lid te mogen blijven. De technieken zijn geschikt voor alle leeftijdsgroepen, van jong tot oud.

De chiropractor is wetenschappelijk opgeleid. Door zijn medische kennis en dagelijke praktijkervaring weet hij/zij of hij al dan niet kan helpen. Wanneer er goede resultaten te verwachten zijn, zal hij u behandelen.

Uit onwetendheid wordt chiropractie soms afgeraden in omstandigheden waar met die geneeswijze nochtans zeer goede resultaten behaald kunnen worden, zoals bij discushernia’s en vele andere klachten.

Veel van onze patiënten zijn eerst door het standaard medische circuit geweest, voor ze naar ons komen. Vaak hebben ze dan ook te horen gekregen dat er aan hun kwaal niets valt te doen en dat ze er mee moeten leren leven. Dit is heel vaak niet waar; haast dagelijks helpen wij mensen van kwaaltjes af waarvan ze te horen hadden gekregen dat ze niet te verhelpen waren. We helpen mensen van klachten af die ze gedurende de laatste 10 of 20 jaren hebben gehad. Dit is natuurlijk zeer welkom, maar tegelijk wrang, daar mensen dan toch vaak moeten concluderen dat ze al die jaren voor niets met pijn hebben gelopen.

De groep mensen die het meest krijgt te horen dat ze niet te helpen zijn, zijn mensen met slijtage of artrose. Ondanks dat we de artrose of slijtage niet weg kunnen nemen, kunnen we deze mensen, door de gewrichten soepeler te maken, heel veel pijnverlichting geven. Als er slijtage aanwezig is moeten deze mensen de behandelingen op een regelmatige basis bijhouden om terugval te voorkomen. Dit noemen we onderhoudsbehandelingen. Tussen de drie en twaalf onderhoudsbehandelingen per jaar, met een gemiddelde van vier, is gebruikelijk.

De chiropractor behandelt zowel babies als oudere patienten. Dit kan zonder problemen daar iedere behandeling indivueel aangepast wordt. Een chiropractisch onderzoek kan u verzekeren van een gezonde baby met een verhoogde weerstand tegen ziekten en een gezond zenuwstelsel. De ideale leeftijd op uw baby te laten controleren is zes tot acht weken.

Een zeer groot deel van de aandoeningen aan de tussenwervelschijven kan door de chiropractor met succes behandeld worden. Het is bewezen dat behandeling door middel van manipulatie een positief effect heeft op uitstralingspijn bij een hernia.

Chiropractische correcties verminderen de spanning op de tussenwervelschijven en zodoende de irritatie op de zenuw. Het verbetert de balans van uw wervelkolom en uw houding en houdt uw gewrichten in beweging zodat uw tussenwervelschijven gezond blijven.

Op deze manier zakt de pijn en de kans op een ziekenhuisopname of operatie wordt kleiner.

Voorkom problemen in de toekomst

Langdurig zitten, financiële kopzorgen, allerlei stresserende situaties, vervuilde omgevingen en vele alledaagse activiteiten kunnen de ruggenwervel overbelasten. Zelfs het kleinste trauma kan een inwerking hebben op het zenuwstelsel en een optimale gezondheid belemmeren. Preventieve zorg houdt je gezond en voorkomt dat kleine problemen uitgroeien tot grote.

Bespaar geld

Naast een fit lichaam, betekent preventieve zorg geldbesparing. Net zoals tandenpoetsen en flossen tandheelkundige ingrepen voorkomen, voorkomt een regelmatige chiropractische check-up vermijdbare lichamelijke problemen.

Voel je goed

Patiënten, die regelmatig chiropractische behandelingen ondergaan, geven aan over meer energie te beschikken en zich duidelijk beter te voelen.

Zowel volwassenen, bejaarden als ook kinderen kunnen geholpen worden door chiropractie. Functiestoornissen in het zenuwstelsel, in de ruggenwervels en in andere gewrichten ontstaan vaak al in de kinder- en tienerjaren, bijvoorbeeld door te vallen, een overbelasting en/of een foutieve houding, (sport)blessures etc. Een koliek bij baby’s (huilbaby’s) kan worden veroorzaakt door een irritatie in de nekwervels en het zenuwstelsel, die reeds ontstaan is bij de geboorte van de baby. Indien deze irritatie onbehandeld blijft, kan deze later leiden tot concentratieproblemen, onhandigheid, motorische gestoordheid, astma, hoofdpijn, leerproblemen, eet-, slaap- en groeiproblemen.

Wij kunnen deze afwijkingen al in een vroeg stadium ontdekken en behandelen, lange tijd voordat er pijn optreedt of zich slijtages voordoen.Daarom raden wij u aan om uw ruggengraat regelmatig te laten onderzoeken, het liefst van kinds af aan.

Veel mensen, vooral ouderen, krijgen vaak te horen: “U heeft een slijtage (artrose) en daar moet u maar mee leren leven”. In veel van deze gevallen kan chiropractie wél een oplossing bieden.

Op de website van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) vindt u een gedetailleerde uitleg over de procedure bij klachten en geschillen.