Werkwijze van de chiropractor

De chiropractor begint met een uitgebreide anamnese en onderzoek leidende tot een diagnose om de oorzaak van de klachten te bepalen. Vervolgens wordt de juiste behandelmethode gekozen en wordt de behandeling gestart. Tevens wordt u geïnformeerd over toekomstige preventieve maatregelen. Indien nodig wordt doorverwezen naar andere specialisten.

Het doel is om de irritaties of stoornissen in het zenuwstelsel op te heffen. Daar het ruggenmerg centraal door de wervelkolom heen loopt, gebruikt de chiropractor de wervelkolom om het zenuwstelsel te beïnvloeden. De wervelkolom of het gewricht wordt in beweging gezet, waardoor eventuele gewrichtsblokkades en de zenuwstoornis worden opgeheven.

Het eerste onderzoek

Voor uw eerste bezoek aan de chiropractor wordt geruime tijd gereserveerd. Tijdens dit bezoek begint de chiropractor met een gedetailleerd vraaggesprek over uw klachten en uw medische voorgeschiedenis. Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt o.a. de houding bekeken en worden orthopedische, neurologische en chiropractische tests uitgevoerd. Tijdens dit bezoek bespreekt de chiropractor de bevindingen en bepaalt of u voor chiropractische behandeling in aanmerking komt. Als dit het geval is en u akkoord gaat met een behandeling, wordt er een behandelplan opgesteld en besproken. Zo mogelijk volgt meteen de eerste behandeling.

Het kan zijn dat de chiropractor nog aanvullende informatie (o.a. röntgenfoto's) of ander onderzoek nodig vindt. Waar al bestaande foto's of uitslagen zijn worden deze voor inzage opgevraagd en anders volgt er een verwijzing in overleg met de huisarts.

Behandeling

In de meeste gevallen volgt tijdens het eerste consult de eerste behandeling. De behandeling heeft als doel uw wervelkolom en het zenuwstelsel gezond te maken. De chiropractor gebruikt verscheidene specifieke technieken. Hierbij wordt o.a. gebruik gemaakt van druktechnieken, die op een speciale behandeltafel worden uitgevoerd. Voor uw herstel is het belangrijk dat u zich aan het afsprakenschema houdt dat is opgesteld. Nauwkeurig in de tijd uitgevoerde chiropractische correcties zijn van essentieel belang voor uw herstel. Volg trouw alle "thuismaatregelen" op, voorgeschreven voor uw probleem. Dit kan therapieën als warmte- of koudepakkingen, dagelijkse oefeningen, of rustperiodes inhouden. Vermijd wrijven over, duwen op of aftasten van de gebieden die uw chiropractor corrigeert.

Wees geduldig. Gewrichtsbanden en spieren moeten zich aanpassen aan de nieuwe positie en beweeglijkheid van de behandelde gewrichten. Dit is een natuurlijk proces, een blijvende herschikking kan niet opgejaagd worden.

Veiligheid

Chiropractische behandelingen brengen weinig of geen risico’s danwel complicaties met zich mee, zeker in verhouding tot andere behandelingsmethoden en medicaties. De gedegen opleiding van 5 jaar op universitair niveau staat hier borg voor. Het krakende geluid, dat men tijdens een manipulatie vaak hoort, is een gevolg van de zeer snelle impuls uitgevoerd om het gewricht in beweging te brengen. Het geluid is enkel een ontsnapping van energie, iets dat verder niet pijnlijk is.

Klik op onderstaande knop om het Informatieformulier van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) te openen en/of downloaden.

Informatieformulier NCA